Gyakori kérdés: Kinőhetőek-e a tikek?

Sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy kinőhető-e a Tourette-szindróma, mennyi az esélye annak, hogy idővel elmúljanak, abbamaradjanak a tikek? Legtöbbször szülőkkel való beszélgetés során kerül elő ez a fontos kérdés.

Fontos beszélni róla, mert segíthet azoknak, akik most találkoznak először ezzel a betegséggel, illetve segíthet felkészülni akár betegként, akár szülőként azokra a feladatokra, amik ránk várnak.

Mivel a TS egy fejlődési zavar, rendellenesség (az agy egy bizonyos területe nem fejlődik/nem fejlődött ki megfelelőképpen), előfordulhat, hogy idővel ez a fejlődési folyamat úgymond, utoléri magát, akár teljes mértékben is.

Nagy számok alapján azt mondhatjuk, hogy minden 10. gyermeknél jelentkeznek különféle tikek (Tourette-ről akkor beszélünk, ha legalább egy éven keresztül jelentkeznek hangadásos és mozgásos tikek is), 80%-uk pedig felnőtt korára "kinövi". Tehát a 20%-uknál marad fenn valamilyen formában.

Sajnos jelenleg nincs olyan módszer, amivel megállapítható lenne mondjuk a gyermek 6-10 éves korban, hogy maradandó lesz-e a betegség, vagy felnőttkorára megszűnnek ezek a tünetek.
A témáról részletesen beszélek az alábbi videóban.

Köszönöm a feliratkozásokat és a megosztásokat.


2017.12.12.

Tourette Geri