Első felnőtt Tourette találkozó - szeptember 26.

Önnek is vannak tikjei?
Van olyan a környezetében, aki esetleg furcsának tűnő, akaratlan hangadásokat és mozgásokat produkál?
Ha igen, akkor nagy valószínűséggel tikel.
Minden Tourette-szindrómával, illetve tik zavarral élő felnőttet szeretettel várunk az
ELSŐ FELNŐTT TOURETTE TALÁLKOZÓRA!

Időpont: 2014.09.26. Péntek, 17:00-19:00
A részvétel ingyenes.
Helyszín: Vadaskert Kórház, 1021. Budapest, Lipótmezei út 1-5.


A jelentkezőket kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék e-mail-en küldött üzenetben, Hajnal Gergely részére (g.hajnal@tourette.hu), amiben esetleges kérdéseiket is feltehetik a találkozóval kapcsolatban.

A jobb oldali LETÖLTÉS ablakban a meghívó PDF formátumban letölthető, amennyiben e-mailen, vagy közösségi portálokon megosztaná ismerőseivel.


Program:

  • A Magyar Tourette-szindróma Egyesület bemutatása (MTSZE)
  • Rövid és hosszútávú célok megbeszélése (utazási kedvezmény, adókedvezmény, foglalkoztatás politika, média, figyelemfelkeltő akciók, stb.)
  • Tájékoztatás a TS-sel kapcsolatos kutatások helyzetéről
  • Brainstorming: képzéssel, terápiás módszerekkel kapcsolatos igények felmérése
  • Szervezetfejlesztési stratégia kidolgozása
  • Kérdések, vélemények, ötletek

Mi a tik?
A tik egy olyan speciális neurológiai tünet, mely akaratlan és nehezen befolyásolható mozgásokat és hangadásosokat jelent. A Tourette-szindróma (TS) egy olyan krónikus állapot amikor ezek a mozgások és hangadások folyamatosan ám általában hullámzó mértékben állnak fenn.

Motoros (mozgásos) tikek
Minden TS-ben szenvedő gyermek és felnőtt számos motoros tiket produkál. E kifejezés alatt akaratlanul fellépő, hirtelen mozgásokat értünk (pl. izomrángást). A motoros tikek általában rövid és önkéntelen mozgások. Leggyakrabban az arcon és a fejen mutatkoznak, hunyorgás, grimaszolás, szemgolyó elfordítás és fejrángatás formájában.
Vokális (hangadásos) tikek
A vokális tik alatt  hangok vagy zajok önkéntelen kiadását (ún. egyszerű vokális tik), vagy szavak, esetleg mondatok önkéntelen kimondását (ún. komplex vokális tik) értjük. Az érintetteknél ez a tünet minden esetben felmerül, de gyakran enyhe formában láthatóak.  Tipikus vokális tik lehet ugyanakkor az akaratlan, visszatérő köhögés (megfázás hiányában), sipítás, torokköszörülés, dörmögés, hangos be- és kilégzés, lihegés, kacarászás, esetleg ugató, nyivákoló hangok, vagy hangos visítás.


A Tourette-szindrómáról bővebben weboldalunkon részletes információkat talál.
Az alábbi oldalakat javasoljuk felkeresni akár tikzavarban, akár Tourette-szindrómával élő felnőtteknek, hozzátartozójuknak, barátjuknak, kollégájuknak, vagy ha pusztán a betegség felől érdeklődő tájékozódna.