Vadaskert Alapítvány - Tourette program

A Vadaskertben évek óta foglalkoznak a gyermekkori Tourette-szindrómával, amelyet mozgásos és hangadásos tic jellemez. A kivizsgálás kidolgozott protokoll szerint történik, neuropszichológiai tesztek és nemzetközileg is alkalmazott kérdőívek segítségével. Az első találkozáskor a tünetek feltérképezése, a társuló problémák azonosítása, a funkcióromlás fokának megállapítása történik.

A Vadaskert Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés alapján, a 18 éven aluliak korosztálya számára biztosít magas színvonalú komplex gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátást.

A Tourette program keretében az országban egyedülálló, szervezett körülmények között segítik a Tourette-szindrómában szenvedők és családjuk életét.

A diagnosztikát és a különféle terápiás módszerek alkalmazását a Tourette-szindrómával évek óta foglalkozó szakpszichológusok és szakorvosok szervezik és végzik.

A Vadaskert Alapítvány honlapját > itt < tekintheti meg.

A Vadaskert Alapítvány Tourette programjáról részletesen > itt < olvashat.


Terápia 

Tik-taktika csoport

Tik-taktika csoportunkba várjuk azokat a családokat, gyerekeket, szülőket, nagyszülőket vagy akár tanárokat is, akiket érint a fenti probléma, és szeretnének többet megtudni erről a tünetegyüttesről, valamint szeretnék megosztani egymással problémáikat és megismerni másokat is, akik hasonló gondokkal küzdenek. A csoportokat pszichológusok és pszichiáterek vezetik.

A szülőcsoporttal párhuzamosan két gyermekcsoportot is tartunk, melyeket életkor alapján különítünk el egymástól (12 év alatti és 12 év feletti, iskolás fiatalokat várunk). A foglalkozások célja a szociális kapcsolatok fejlesztése, a tikekről való tudás növelése és a velük való megküzdés. Kérjük a kedves családokat, hogy amennyiben korábban még nem jártak a Vadaskert Kórházban, akkor a csoporton való részvétel előtt, még mindenképp kérjenek ambuláns időpontot valamelyik csoportvezető kollégához. Kérjük, a részvételi szándékot a csoport előtt legkésőbb három nappal jelezzék e-mailen! (tourette.vadaskert@gmail.com)

A csoport helyszíne: Vadaskert Alapítvány, 1021 Bp. Lipótmezei út 5. A  TS csoport következő időpontja 2018. február 16.; 10:00-12:00 óráig. A részvétel díja családonként 1.000Ft

Letölthető tájékoztató >>

Munkacsoportunk tagjai:
Bognár Emese klinikai szakpszichológus
Gergye Franciska pszichológus
Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus
Vidomusz Réka pszichológus

Tourette tábor

Kórházunkban minden évben tábort szervezünk Tourette szindrómás gyermekek számára. Programunk egyrészt művészetterápiás eszközök segítségével, másrészt a tapasztalati tanulás révén nyújt terápiás hatású élményeket a gyerekek számára. A művészet- és élményterápiás programok által nyújtott sikerélmény különösen fontos a betegségük miatt önértékelési problémákkal küzdő gyermekek számára, akik a mindennapokban hátrányos helyzetüket, tehetetlenségüket és sok esetben kiközösítést élnek meg. A táborban már kivizsgált gyermekek vesznek részt, és fontos részét képezi a foglalkozásoknak a pszichoedukáció, a Tourette szindrómáról való tájékozódás és a vele való megküzdési stratégiák kialakítása.

Jelentkezni a tourette.vadaskert@gmail.com címen lehet.

Kutatás

KUTATÁSI FELHÍVÁS

A legújabb kutatások szerint a tikek megjelenése és bizonyos fertőzések, autoimmun folyamatok között kapcsolat tételezhető fel. Munkacsoportunk is részt vesz abban az Európai Unió által támogatott több centrumos vizsgálatban (EMTICS- European Multicentre Tics Study, www.emtics.eu), ahol több száz olyan családot követünk, ahol előfordul tik zavar. A kutatás célja azonosítani a tik zavarokra hajlamosító genetikai és környezeti faktorokat, valamint tisztázni az autoimmun folyamatok és a  torokfertőzés hatását a tikekre és a tik zavarokhoz gyakran társuló kényszeres tünetekre. Várjuk olyan családok jelentkezését, akik szívesen vennének részt a tik zavarok alaposabb megértését célzó kutatásban, és tikelő gyermekük 3-16 év között van. Mivel a nem tikelő testvérek a tünetek megjelenése szempontjából rizikócsoportba tartoznak,  ebben a vizsgálatban lehetőség van a 3-10 éves kor közötti, nem tikelő testvérek állapotkövetésére is. Jelentkezni és érdeklődni az emtics.hungary@gmail.com e-mail címen, ill. a 06-70-370-8469-es számon lehet napközben. Vadaskert Kórház, Budapest www.vadaskertalapitvany.hu Tourette Központ A vizsgálat vezetője: Dr. Tárnok Zsanett

Genetikai kutatás

Az intézményünkben folyó genetikai kutatásokat különböző konzorciumokban végezzük. A nemzetközi Tourette Szindróma Társaság által létrehozott Tourette Syndrome Association International Consortium for Genetics (TSAICG) a Yale Egyetem Orvostudományi Kar Genetikai Intézete részvételével olyan közös kutatási programot indított el, melynek fő célja a Tourette szindróma genetikai hátterének feltérképezése. Napjainkban több kutatás foglalkozik a rendellenesség genetikai gyökereivel, az eddigi vizsgálatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy a zavar kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, de a pontos mechanizmus még egyelőre feltáratlan. A Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézete, valamint a Vadaskert Kórház és Szakambulancia közreműködőként csatlakozott a Yale Egyetem Orvostudományi Kar Genetikai Intézete által kiterjesztett kutatási projekthez. Jelenleg is várjuk olyan családok jelentkezését, ahol előfordul tic zavar vagy Tourette szindróma.