Az emelt összegű családi pótlékról...

Sok kérdés érkezett arról, hogy a TOURETTE-es gyermek után igényelhető-e emelt összegű családi pótlék.
Sajnos a válasz nem egyértelmű, a jogszabályról írunk cikkünkben.

A emelt összegű családi pótlékot jelenleg a 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet szabályozza. (a jobb oldali LETÖLTÉSEK ablakból letölthető a rendelet teljes szövege)

Külön a Tourette-szindrómáról nem esik szó a rendeletben, annak 1. számú mellékletének "O" pontja jelöli meg a pszichiátriai betegségeket, a következő kitétellel:
"Elmebetegség és súlyos magatartási zavar, melynek okán a gyermek közösséget, nevelési és oktatási intézményt - ide nem értve a speciális közösség, illetve nevelési és oktatási intézmény esetét - önmaga és a közösség veszélyeztetése miatt nem látogathat."

A 2. számú melléklet szerint pszichiátriai betegségek esetében speciális szakorvos jogosult a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegséget vagy fogyatékosságot megállapító igazolás kiadására.

Így tehát a speciális szakorvosnak (pszichiáternek) a feladata eldönteni, hogy kiállítja-e az igazolást, illetve jogosult-e erre az illető beteg, annak családja.

Hétköznapi nyelvre fordítva a rendelet azt várja el, hogy a TS-es beteg ne tudjon közösséget látogatni, veszélyesnek kell lennie önmagára és közösségére, ahhoz, hogy emelt összegű családi pótlékban részesüljön. Véleményünk szerint ez elég szubjektívvé teszi a döntés meghozatalát, kérdések sora merül fel. Mit jelent a veszély? Fizikai, mentális? Mi az, ami a veszélyen kívül megjelenik, mi alakul ki a betegben a betegség által és az milyen hatással lesz az életére? Jár-e többlet költséggel az, hogy egy TS-ek gyermek életét könnyebbé tegye családja, iskoláztassa, orvoshoz járassa? Stb...

Ezekre a kérdésekre várunk példákat, véleményeket, a g.hajnal@tourette.hu e-mail címre (a TÁRGY rovatba kérjük tüntesse fel: "EMELT CSP").

Ezeket felhasználva próbálunk lépéseket tenni az illetékes szerveknél.


2014.12.07
MTSZE
HG