A Tourette-járvány városa (angol dokumentumfilm, 2012)

A LifeNetwork-ön vetített dokumentumfilmhez kattintson tovább.
2011 októberében a New York állambeli kisvárosban, Le Roy-ban, néhány, ugyanazon gimnáziumba járó lány hirtelen olyan tüneteket kezdett produkálni, amik a Tourette-szindrómára jellemzőek: arcrángás, erős karmozdulatok és kontrolállhatatlan verbális megnyilvánulások. Úgy tűnt, hogy a járvány furcsa módon csak a tizenéves lányokat fertőzi meg, melynek eredménye egy sor izgatott szülő és különféle teóriák gyártása lett...

Néhány hónap alatt a megdöbbent kisvárosban 18 diák lett beteg, diagnózisként pedig a "tömeghisztéria" kifejezést használták. Ezt hivatalosan "tömeges pszichológiai betegségként" lehetne definiálni, és lényege, hogy általában egymáshoz közel álló, sebezhető embereken mutatkoznak. A diagnózist elég nehéz volt elfogadniuk a szülőknek, akik nem tudták felfogni, hogy a jelenség miként terjedhet ilyen formában és főként, hogy miért ezek a látszólag normális fiatalok "fertőződtek" és miért pont ebben a kisvárosban?
A Tourette-járvány városa című dokumentumfilm a leghitelesebb forrásból táplálkozik, megszólaltatja azokat a lányokat, akik már felgyógyultak a betegségből, de azokat is, akik még mindig szenvednek tőle. Archív felvételek segítségével szerezhetünk tudomást arról, hogy miként kezdődött ez a fura helyzet, valamint arról is, hogy az érintettek és családjaik miként tudták kezelni mind a betegséget, mind pedig az ezzel járó médiafelhajtást.

Forrás: port.hu


Rövid ajánló:
http://www.youtube.com/watch?v=gbyloZ9iONk


Teljes dokumentumfilm:
http://www.youtube.com/watch?v=J35ZmHMiNJM


2014.03.23
H.G.
MTSZE