26 évesen jöttem rá, hogy tourettes vagyok - BORSONLINE

Hirtelen kiejtett obszcén szavak, bemutatás ismeretleneknek, hangos visítás. A többségnek ez jut eszébe a Tourette-szindrómáról. Hajnal Gergely – aki tízéves kora óta él vele – Youtube-csatornáján Tourette Geri néven tisztázza, milyen is valójában egy tourettes élete.

– Ez a szindróma egy öröklődhető tünetegyüttes, amit az okoz, hogy az agy bizonyos területei nem fejlődtek ki kellőképpen. Ez a rész akadályozza meg, hogy akaratunkon kívül mozdulatokat tegyünk vagy adjunk ki hangokat – magyarázza Gergely, akinél a szindrómát szülei korán bekövetkezett halála idézhette elő. Eleinte csak a homlokát ráncolta, s rövid haját úgy dobálta, mintha hosszú lenne, majd amikor serdült, súlyosbodott az állapota. – Minden éjszaka rémálom volt, tönkretettem a nagyszüleim és a húgom életét. Akaratlanul hümmögtem és vakkantottam. Azt se tudtam, mi történik velem.

    

Gergely 26 éves koráig nem sejtette, hogy Tourette-szindrómás. Annyi tűnt fel neki, hogy stresszhelyzetben előjönnek a tünetek, amiket hiába próbált visszatartani, gejzírként törtek ki belőle. Ma már háromgyerekes családapa és üzletvezető. Sokáig szégyellte állapotát, de mára megtanult vele együtt élni.

 

A szindrómára jelenleg nincs gyógymód, terápiával kezelhető. Hazánkban minden tizedik gyerek érintett, közülük minden ötödiknél felnőtt korára sem múlik el a szindróma.

 
Tourette Geri
A fiatalember a YouTube-videomegosztón létrehozott csatornáján nyíltan beszél a Tourette-szindrómáról, de saját rovata (blogja) van a Magyar Tourette-szindróma Egyesület honlapján is.

 

Vígjátéki elem

 

A Tök alsó című vígjátékban feltűnik egy Tourette-szindrómás nő, aki akaratán kívül folyamatosan káromkodik. A főszereplő Rob Schneider ezt úgy kezeli, hogy baseballmeccsre viszi. A valóságban nagyon kevés szindrómásra jellemző az akaratlan káromkodás.


Forrás: borsonline.hu

2017.03.13