Kutatások

TS EEG - felhívás kutatásban való részvételre

8-18 év közötti Tourette-szindrómával élő gyermekeket várnak részvevőnek a Vadaskert Alapítvány és az ELTE Emlékezet, Nyelv és Idegtudomány Kutatócsoport Közös kutatásába!
A kutatás célja egy, a tünetek magyarázatára szolgáló modell vizsgálata.
2019. decemberéig várják a jelentkezőket:
kutatas@vadaskert.hu

» tovább olvasom...

A tikkelő gyerekek jobban tanulnak! - Kutatási eredmény

Egyedülálló kutatás eredményei jelentek meg nemrégiben a rangos agykutatási tudományos folyóirat, a Cortex hasábjain magyar szerzők tollából: a Tourette-szindrómás gyerekek egyes tanulási feladatokban jobban teljesítenek, mint tipikusan fejlődő társaik.

» tovább olvasom...

Tik zavarok megértését célzó kutatás - EMTICS

A legújabb kutatások szerint a tikek megjelenése és bizonyos fertőzések, autoimmun folyamatok között kapcsolat tételezhető fel. Munkacsoportunk is részt vesz abban az Európai Unió által támogatott több centrumos vizsgálatban (EMTICS- European Multicentre Tics Study, www.emtics.eu), ahol több száz olyan családot követünk, ahol előfordul tik zavar.

» tovább olvasom...

Megvan a Tourette-szindróma oka?

Az agy hisztamintermelését akadályozó egyik ritka genetikai mutáció okozhatja a Tourette-szindróma egyes eseteit - ezt az agykutatóknak első alkalommal sikerült bizonyítaniuk.

» tovább olvasom...

Agykontrollal kezelhető a Tourette szindróma?

A Tourette-szindrómás páciensek az agyuk kontrollálásával megtanulhatnak uralkodni az akaratlan arcizomrángásaikon. A kutatók szerint a viselkedésterápia alkalmazásával a Tourette-szindrómások képesek lehetnek előre felismerni, hogy mikor kezdődnek a tikelések.

» tovább olvasom...